Gy.I.K.

Mi az a koktélgyöngy?
Ínycsiklandó finomság puha szférába öntve! 

Mit jelent az, hogy szférába van öntve? 

Az eljárást, amivel a gyöngyök készülnek szferifikációnak nevezik, amely a folyamat során létrejövő vékony, zselé-szerű rétegről - szféráról - kapta a nevét. 

Mi az a szferifikáció és hogyan készül a koktélgyöngy?
A szferifikáció, más néven gömbösítés egy kontrollált zselésítési folyamat, amely során olyan textúrát (halmazállapotot) hozunk létre, amelynek folyékony belső magját vékony, puha de roppanós zselé-szerű héj veszi körül. 
Speciális, vegán összetevőinek köszönhetően a belső folyékony rész és
a külső réteg megegyezik, csak a halmazállapotuk más. 

Miből van a gyöngyöt körülölelő szféra, héj, burok?
Növényi eredetű (algából kinyert) zselésítő anyagot használunk, amely vizes közegben kalciummal reakcióba lépve sűrűbb, zselé-szerű állagot hoz létre. 

Kézzel vagy géppel készítik?
Kézműves termék! Minden koktélgyöngyöt kézzel és formázó kanállal, külön, egyesével készítünk el.

Mennyi az alkoholtartalma?
Változó, az alkoholos gyöngyök általában átlagos lik
r ersségek, 16-25 %. Célunk az ízek és textúrák felfedezése, megtapasztalása, akár többet is meg lehet kóstolni. A mértékletes alkoholfogyasztás hívei vagyunk! 

Hány cent ital van egy gyöngyben?
A kanalakon kínált gyöngyök 1,25 cent (+/- 0,15 cent) folyadéknak felelnek meg.

Milyen lében úsznak a gyöngyök?
A gyöngyök felöntő leve az alapkoktélból készül. A gyöngyök felületén apró pórusok, lyukacskák vannak, amin keresztül diffundál, ezért más közegbe, folyadékba helyezve új ízeket vehet fel, illetve veszíthet a saját ízének intenzitásából. A felöntő levet el lehet fogyasztani. Sőt, ajánljuk is, mert így azonnal meg lehet tapasztalni a két textúra közötti élménybeli különbséget. 

Mi az az üledék a felöntőlében? 
A felöntőlé ülepedő részecskéket tartalmazhat, ezért zavarosnak tűnhet, üledékes lehet. Az üledékképződés nem jelent élvezeti értékbeli változást, minőségi hibát.

Gyerekek fogyaszthatják?
Igen! Alkoholmentes gyöngyeinket a legkisebb túlzás nélkül imádják! :) 

Vegetáriánus, vegán kompatibilis? 
Igen, de bizonyos termékek részösszetevőinél előfordulhat, hogy elkészítésük során (például bor derítéshez) használtak állati eredetű fehérjét. 

Laktóz (tejcukor) van benne?
Nincs! Laktózt tartalmazó alapanyagot a gyöngyök készítéséhez nem használunk! Szórásban előfordulhat. Minden terméknél fel van tüntetve az allergének listája. 

Gluténmentes termék? 
Termékeink gluténmentesek (<20mg/kg). 
Fontos: Számos termékünk gabonapárlatból és gabonaszeszből készült likőrök felhasználásával készülnek, amelyek cöliákiával élőknek nehézséget okozhatnak! 

Termékek szavatossága?
Bontatlanul 4 hónap. 
Alkoholos termékeink felbontás után hűtőben tárolandók és hét napon belül fogyasztandó.
Alkoholmentes termékeink felbontás után hűtőben tárolandók és három napon belül fogyasztandó.

Hűtést igényel?
Bontatlanul hűtést nem igényel. 
Fogyasztás előtt hűtsük le. Ideális fogyasztási hőmérséklet 5-8 °C. 

Hogyan kell elfogyasztani?
Szánjunk rá időt. A koktélgyöngyöket elsőként érdemes megillatolni, majd egészben, egy falatként fogyasszuk el. A nyelvünkkel összenyomjuk vagy ráharapunk, így a gyöngy  -mint egy szőlőszem- a szájpadláson szétpukkanva valódi íz-robbanásként hat. Párszor rágjuk meg, ízlelgessük, hagyjuk, hogy az ízek és textúrák kibontakozzanak és jól átjárják a szájüreget és az ízlelbimbókat. Minél több időt szánunk rá, annál többet mutat, kóstoljuk figyelemmel, türelemmel, játékosan.

SÉRÜLÉKENY TERMÉK!!! 
Ne rázzuk fel az üveg tartalmát, mert a gyöngyök kipukkadhatnak.
A termék tálalása figyelmet és óvatosságot igényel, de nem kell hozzá előképzettség! Lehet játszani, hogy ki tud szebben tálalni és legalább a dísztálalás művészetébe is bele lehet kóstolni!